Vanhemmuuden teesit julkaistu – ”Katso silmiin ja rakasta!”

10teesiavanhemmalle-kansi-2015

Teesit lapsen hyvästä elämästä ja kristillisestä kasvatuksesta ovat saaneet jatkoa, kun Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2015 ilmestyi uusi 10 teesiä vanhemmalle -vihkonen ”Katso silmiin ja rakasta!”

– Aiemmat teesit on koettu tärkeiksi ja uusia on toivottu. Ote on nyt ehkä entistä kokonaisvaltaisempi. Mukana on sekä kasvu että kasvatus, kertoo teesien kirjoittaja, pastori ja kouluttaja Kaisa Aitlahti.

– Teesit on pyritty myös päivittämään tähän hetkeen. Moni, vaikkapa turvallisuuteen ja median käyttöön liittyvä asia kun on muuttunut.

Esiin nousevia teemoja ovat muun muassa kilpailu, epäonnistuminen ja pettymykset, kunnioitus, ajankäyttö ja kristillinen kasvatus.

– Teesien toivotaan virittävän avointa ja ennakkoluulotonta keskustelua. Ne avautuvat eri ihmisille varmasti vähän eri tavoin. Jollekin sylikkäin istuminen, pysähtyminen on jo kristillistä kasvatusta, jollekin muuten tärkeää. Viesti jokaisen ihmeellisyydestä ja arvokkuudesta välittyy varmasti kaikille.

Kyse ei ole vaatimuksista vaan rohkaisusta, Aitlahti korostaa.

– Että vanhempi osaisi pysähtyä vähän ’pienempään elämään’. Vanhemmuudessa onnistumista ei mitata ulkoisilla puitteilla eikä muiden kanssa tarvitse kilpailla siitä, mitä lapsi osaa tai miten pärjää.

Teesit voivat myös herätellä hedelmällistä keskustelua vaikkapa kasvatustapojen muutoksesta nuorten vanhempien ja isovanhempien välillä.

– Onhan lapseen suhtautuminen muuttunut aikamoisesti. Siinä missä lapset saivat ennen näkyä mutta eivät kuulua, nykyään lapsi saa olla lapsi ja olemassa lapsena.

Vaikka kyse on vanhemmuuden teeseistä, niistä löytyy pohdittavaa ja omaksuttavaa myös muille kasvattajille.

– Teeseillä halutaan kannustaa ympärillä olevia aikuisia uskaltamaan huolehtia muistakin kuin omista lapsista, Kaisa Aitlahti toteaa.

Teesit voi avata sähköisesti tästä ja tilausohjeet printtivihkoa varten löydät täältä.

Vihkonen on luotu yhteistyössä Seurakuntien Lapsityön Keskuksen, kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasioiden sekä Suomen Vanhempainliiton kanssa. Kustantaja on Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *